Türkiye Gıda Ürünleri İle Meksika Mutfağına Değer Katmayı Hedefliyor

Ülkemize yıllık olarak gönderilen 347'den fazla ürün çeşidi ile Türkiye ihracat pazarı Meksika'da büyük bir fırsat görüyor.

Dünyanın büyük ihracatçılarından bahsettiğimizde, geniş ürün yelpazeleri ile endüstrilerin büyük çoğunluğunun tedarik sağlayıcıları olarak Amerika veya Çin'i düşünüyoruz. Ancak Türkiye gibi ülkeler, başta gıda sektörü olmak üzere küresel çapta ihracattaki büyük güçler arasında yer alıyor.

Meksika gastronomisi dünya çapında çok çeşitli tatları, renkleri ve dokuları ile tanınıyor, ancak mutfağımızdaki yemeklerin çoğunda Türkiye gibi Meksika ile yakın kültürel benzerlikleri olan ülkelerden tatlar da yer alıyor. Bunun, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde, 72.500 kayıtlı Türk ihracatçısı 16.000'den fazla ürünü Meksika dahil olmak üzere dünyaya ihraç ediyor.

Türkiye Yaş Meyve Sebze Mamulleri Sektör Konseyi Başkanı ve Cherry Valley Food Türkiye Genel Müdürü Melisa Tokgöz Mutlu "Türkiye yüksek kalitesiyle tanınan çok çeşitli gıda ürünlerine sahip. Dünya çapındaki büyüme hedefimizi 347 farklı ürün ihraç ettiğimiz, Latin Amerika’nın lider pazarlarından Meksika ile genişletiyoruz.” açıklamasını yaptı.

Türkiye Meksika’ya verimli topraklarında yetişen ve ihracatta dünya liderliğine sahip gıda ürünleriyle ulaşıyor. Türkiye:

• Ayva üretimi ve ihracatında birinci.
  • Taze incir ihracatında birinci.
  • Kuru kayısı üretiminde ve ihracattaki %78 pazar payı ile birinci.
  • %70 pazar payı ile bulgur ihracatında birinci.
  • Fındık ihracatında birinci.
  • Kiraz üretiminde birinci ve ihracatında dördüncü.
  • Kekik ve defne yaprağı ihracatında birinci.
  • Çipura ve levrek ihracatında ikinci.
  • Kabuklu fıstık ihracatında dördüncü.
  • Sızma zeytinyağı ihracatında altıncı.

Pandemi döneminde fındık (% 81), deniz ürünleri ve hayvansal ürünler (% 42) ve Türkiye’nin dünyanın en büyük üreticisi olduğu ceviz (% 218) gibi ürünlerin satışları artmıştır. Türkiye'de kadın ihracatçıların ticari girişimleri hükümet tarafından da desteklenmektedir.

Meksikalı girişimciler iki ülke arasındaki mevcut ticari ilişkiyi artırma çalışmaları kapsamında, farklı ülkelerden üretici ve alıcıları bir araya getiren, katılımcı şirketlerin ürünlerini tanıtmak ve satışlarını artırmak için kullandıkları bir platform niteliğindeki Türkiye'nin en büyük ve en başarılı gıda fuarı olan “World Food İstanbul” a katıldı.

Ayrıca geçtiğimiz ay, Türkiye'den kadın ihracatçıların üretim önerilerini Meksika, Şili, Peru ve Kolombiya gibi Latin Amerika ülkelerinden büyük iş liderlerine sundukları ilk “Sanal Ticaret Heyeti” gerçekleştirildi.

Meksika Hükümeti'ne göre Türkiye, eşsiz coğrafi konumu ile Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında ilk ekonomi ve köprüdür. Ayrıca Türkiye, Latin Amerika'da açık bir ilgiye ve bir G20 ülkesi ile ticari ve yatırım ilişkilerini güçlendirmek için eşsiz bir fırsatı temsil eden Meksika ile açıklanmış bir stratejik ilişkiye sahiptir.